Lukukokemus #1: Mika Nikkilä - Suomen Aavemetsästäjät

Useamman kuukauden hiljaiselon jälkeen kykenen jälleen aktivoitumaan tännekin. On ikäväkseni sanottava, etten ole viime kuukausina oikein ennättänyt lukea. Nyt siihen kuitenkin on onneksi löytynyt jälleen aikaa, ja otin käteeni aikaa sitten aloittamani, mutta ajanpuutteen vuoksi kesken jääneen kirjan.

Ja tuo kirja oli Mika Nikkilän kirjoittama Suomen Aavemetsästäjät (Basam Books, 2019).











Ostin kirjan Nikkilältä itseltään hänen ollessaan Euran kirjastolla kertomassa kirjastaan ja kokemuksistaan, mutta äkkiseltään netistä vilkaistuna kirjaa löytää edelleen esimerkiksi Suomalaisesta Kirjakaupasta.
Sikäli mikäli Nikkilän nimi tahi hänen toimialansa eivät ole tuttuja, selvennän nyt tässä hivenen, mistä on kyse. Mika ja Markus Nikkilä, Paranormal Investigations Group Finlandin perustajat ovat rajatietoa tutkivia veljeksiä. Nimi "aaveenmetsästäjät" kertoo jo itsessään varmaan varsin paljon; he matkaavat käytännössä ristiin rastiin Suomea etsimässä paranormaaleja ilmiöitä yhdessä tiiminsä kanssa. Veljeksiä on voinut seurata myös television puolella mm. Ylpeästi erilaiset-ohjelman jaksossa.

Tämän pikaisen esittelyn jälkeen siirrytään itse aiheeseen; kirjaan ja lukukokemukseeni.

Se, että minulla meni varsin pitkä aika lukea kyseinen teos, ei todellakaan johtunut siitä, että se olisi jollakin lailla ollut tylsä, vaan nimenomaan mainitsemastani ajanpuutteesta. Lisäksi kirja kenties hivenen vaatii lukijaltaan tilaa, jossa esimerkiksi häiriötekijöitä ei ole, jotta lukukokemuksesta voisi nauttia täysillä - tosin kyllä se mukaansa tempasi, vaikka Family Guy olisikin pauhannut taustalla, kuten tässä taloudessa varsin usein käykin.
Sanon heti alkuunsa tämän: tätä kirjaa ei ole tarkoitettu Halloween-tarinoiden kertomiseksi lastenjuhlissa. Kaikki kokemukset, jotka kirjaan on kirjoitettu, ovat todellisesta elämästä ja saattavat siten aiheuttaa pelko- ja ahdistustiloja perheen pienimmille.







Kirjassa Nikkilä kuvaa hyvin todenmukaisesti sitä, mitä paranormaalien ilmiöiden tutkiminen pitää sisällään. Joskus harvoin meno on saattanut olla kuin Paranormal Activity-elokuvissa konsanaan, mutta aika ajoin kirjassakin painotetaan sitä, ettei aaveiden metsästys ole sitä, mitä esimerkiksi jotkut amerikkalaiset televisiosarjat antavat ymmärtää; ne tuolit ja keittiöveitset eivät lentele 24/7. Aina keskuudessamme kulkevilta hengiltä ei saa edes vastauksia kysyttyihin kysymyksiin, mutta luonnollisesti kirjaan on koottu istuntoja, joissa henkien aktiivisuutta on ollut.

On mainittava, että itse uskon yliluonnollisiin ilmiöihin ja olen niitä myös kokenut kohtalaisissa määrin, joten tietysti lukijana luen erilaisesta näkökulmasta kuin esimerkiksi pesunkestävä skeptikko. En silti voi väittää, etteikö kyseinen skeptikkokin saisi kirjasta varsin paljon irti - ellei muuta, niin ainakin hyvän ja mielenkiintoisen lukukokemuksen sekä tutustumisen rajatiedon tutkimiseen.

Minulla kenties kesti useampia kuukausia kyseisen kirjan lukemisessa, mutta aina, kun sen käteeni otin, vierähti sen parissa useampi tunti, sen verran mukaansatempaavasta kirjasta on kyse. Oli vaikea lopettaa, kun kerran oli jo aloittanut.

Kaunokirjallista lukukokemusta etsivälle joudun nyt kertomaan, ettei tämä kirja ole kaunokirjallisuutta nähnytkään, vaan kallistuu enemmänkin tietokirjojen puoleen. Nikkilän kirjoitustyylikään ei ole kovinkaan kaunokirjallisuudenomainen, vaan pikemminkin kuvailevaisuudestaan huolimatta hyvin suora ja asiallinen onnistuen silti pitämään lukijan mielenkiinnon otteessaan. Kuivaksi tekstiä ei voi missään nimessä väittää.
Kirjan alussa myös on pikainen perehdytys laitteisiin, joita keikoilla käytetään. Tämän listan suosittelen lukemaan läpi huolella, sillä termistöä käytetään läpi koko kirjan. Kutakuinkin sen muistaminen, mitä mikäkin laite tekee mukavoittaa lukukokemusta huomattavasti. Melko usein Nikkilä myös kuvailee tekstissään, mitä laitteet tekevät, joten kärryiltä ei pääse putoamaan.



Oman lukukokemukseni tiivistän helpommin tunnetiloihin kuin sanoihin, joskin kertonee varmasti varsin paljon, että tunteet heittelivät laidasta laitaan lukiessani tätä kirjaa. Samalla, kun oli onnellinen siitä, että veljekset tai joku heidän tiimistään sai hengiltä vastauksia, saatoin olla samaan aikaan hivenen surulllinen hengen antaman vastauksen vuoksi - esimerkiksi apua pyytävät henget kolahtivat varsin kovaa. Jotkin tutkimukset herättivät myös hivenen pelkoa, parhaana esimerkkinä kenties Satakunnassa yksityisasunnossa tehty tutkimus, jonka luettuani olin varsin kananlihalla - kuten sanottua, nämä eivät ole lasten kummitusjuttuja.

Tämä kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen kokemus, olitpa sitten kaltaiseni paranormaaleihin ilmiöihin uskova/niitä kokenut henkilö tai sitten se pesunkestävä skeptikko - tai mitä tahansa siltä väliltä. Tämä kirja tarjoaa uskomattoman mukaansatempaavan lukukokemuksen, joka varmasti uppoaa lukijaansa tavalla tai toisella. Itselleni tämä teos tarjosi tietyllä tavalla jopa työkaluja kaiken sen ymmärtämiseen, mitä ympärilläni on henkimaailman suhteen tapahtunut, ja nyt olenkin saanut taas muutaman palan lisää tuohon immateriaaliseen palapeliin, jota olen vuosien ajan koostanut tapahtuneista asioista.
Kuten sanottua, kirjaa löytyy esimerkiksi Basam Booksin sekä Suomalaisen Kirjakaupan sivuilta. Teos löytyy myös mm. Satakirjastojen sekä Helmet-kirjastojen valikoimista, joten sulkujen purkamisen jälkeen myös kirjan lainaaminen on mahdollista.

Selvitä ihmeessä, mitä tämä kirja tarjoaa juuri sinulle - sillä jotakin tarjottavaa sillä aivan varmasti on.


"Jos haluat kokea jotain ainutlaatuista, niin unohda rutiinit, rauhoitu ja kuuntele, mitä ympärilläsi oikeasti tapahtuu. Miksi pitäisi rauhoittua ja yrittää kokea jotain? Sanoisin, että ihan vaikka oman mielenrauhasi vuoksi."

- Mika Nikkilä, "Suomen Aavemetsästäjät" 



Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runo: Käärme

Lukuhaaste #13: Obata Takeshi & Sakurazaka Hiroshi - All You Need Is Kill